6.11.10

Kauklahden työhuoneen historiaa

Talo on seissyt Espoon Kauklahdessa Kuninkaantien varressa vuodesta 1948. Lähellä sijaitsee Espoonkartano, joka mainitaan jo Runebergin tuotannossa. Mielenkiintoinen rakennus on myös Valhallan nuorisoseuratalo vuodelta 1925.

Espoonkartanon maiden kartta vuodelta 1779
Espoonkartanon maiden kartassa vuodelta 1779 työhuone asettuu lehmihaan kohdalle oikealla (Gårdens kohaga), josta Kuninkaantie laskeutuu alas kartanon pihapiiriin, kartassa vasemmalle.

Työhuoneen katuosoite vaihtui vuonna 2012, nyt ollaan Valhallantiellä. Tontin virallinen nimi on Solhem, mutta viime aikoina olen alkanut kutsua taloa Hulvallaksi.

Talon rakensi puutarhuri Dahlqvist tyttärelleen Hjördikselle ja tämän miehelle. Dahlqvist itse asui toista taloa, joka nyt on purettu. Pihalla oli kasvihuoneita. Dahlqvist kuoli vuonna 1966.


VILLE JA HJÖRDIS NIEMINEN

Hjördis ja Ville Nieminen asuivat talossa lähes neljänkymmenen vuoden ajan, vuodesta 1948 vuoteen 1986, jolloin he muuttivat kerrostaloon. Talo siirtyi tällöin Espoon kaupungin omistukseen.

Ville Nieminen (oik.) ja toimittaja Rainer Holmberg 1950-luvulla
Ville Nieminen työskenteli Lastenlinnassa laitosmiehenä. Hän harrasti aktiivisesti moukarinheittoa ja oli perustamassa Esbo IF -urheiluseuran Kauklahden osastoa yhdessä toimittaja Rainer Holmbergin kanssa. Ville harrasti esiintymistä paikallisen ruotsinkielisen nuorisoseuran tilaisuuksissa. Hän toimitti myös seuran lehteä sodan jälkeen. Seura toimii edelleen läheisessä Valhalla-rakennuksessa.