20.8.09

Puut, kaikki heidän vihreytensä

Otsikko on siteeraus Paavo Haavikkoa, mutta muuten tämänkertaisessa jutussa puhutaan työhuoneen puutarhasta.

Kesäkuussa nimittäin raivasin E-R-I-T-T-Ä-I-N pienen pläntin tuohon omenapuiden lähelle kasvimaaksi. Paikka valikoitui sen mukaan, mihin aurinko näytti paistavan pisimmän aikaa koko tontilla. Sitäkin paikkaa hieman varjostavat suuret lehmukset.

Jospa lähtisin liikkeelle vaikka salaatista. Se ei oikein ole menestynyt, ainakin siitä päätellen, että on jäänyt vähän pieneksi. Kuvittelin salaatin kasvavan ensinnäkin nopeasti ja sitä paitsi isoksi. No, lajikekin on valittu vähän sattumanvaraisesti. En ole vielä maistanut salaattia ollenkaan, kun olen ajatellut, että sen pitää vielä kasvaa. Mutta varmaan lähiviikkoina on aika korjata sato. Toisaalta, en ole ollut mikään erityinen salaatin ystävä. Tuollainen lehtisalaatti on oikeastaan aika mauton. Mutta kaunis kyllä. Ainakin ulkona, auringonpaisteessa.

Mukavampaa, tutumpaa ja maistuvampaa onkin sitten tämä kasvi tässä. Myönnän, kuvan perusteella voi olla vaikea sanoa mitään, mutta minä tiedän, että siinä kasvaa porkkanaa. Olen oikeastaan aika intohimoinen porkkana-fani. Tässä kasvimaassa niitä taitaa olla kasvamassa kokonaista seitsemän kappaletta. Saattaa olla, etteivät ne kovin pitkälle syksyyn riitä.

Nämä seuraavat kasvit ovatkin sitten jo herättäneet ansaittua ennakkokohua. Kysymyksessä on nimittäin upea rivi nauriita. Ne ovat kasvaneet hyvin ja ovat jo aika isoja. Yhtään en ole vielä maistanut, joten mausta on vaikea mennä sanomaan mitään.
Nauristahan on Suomessa käytetty jo paljon ennen perunaa, joka tuli tänne uututena vasta 1600-luvulla. Nauris kylvettiin suoraan poltetulle kaskelle, siis silloin kuin maanviljelys oli vielä kaskiviljelyä. Tuhkan seassa kasvaneet nauriit olivat herkullisia. Sen uskon.

Mutta varsinainen sokeri on täällä pohjalla. Kirsikka-tomaatti on yllättäen kasvanut aika suureksi ja siihen on ilmestynyt myös tomaatteja. No joo, aikaisemmin mainitut kasvit olen kasvattanut siemenestä, mutta kirsikkatomaatin ostin taimena. En arvannutkaan, että se menestyy avomaalla. Saa nähkä nyt, ehtivätkö tomaatit kypsyä punaisiksi asti.

Vielä on persiljaa, valtava pehko, mutta sitä ei lasketa, koska ostin sen taimena. Ruohosipuleita minulla on sekä siemenestä kasvatettua että taimena ostettua. Panen tähän loppuun vielä kuvan ruusupensaasta, joka pihalla oli ennestään. Itse olen istuttanut paljon muita pensaita, mutta niissä ei vielä tänä kesänä ole paljon katsomista.