10.10.06

Käänne

ALAN HILJALLEEN USKOA, että minulle on myönnetty kokovuotinen apuraha. Eilen osallistuimme tyylikkääseen juhlaan Finlandia-talossa, juhlapuheineen, musiikkeineen ja samppanjatarjoiluineen. Istuva presidentti ja hänen edeltäjänsä puolisoineen kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan. Ahtisaari kylläkin oli paikalla vastaanottamassa rahaa järjestölleen, mutta Tarja ja Pentti olivat kyllä asemansa vuoksi. Presidentit saapuivat saliin sivuovesta täydellisen hiljaisuuden vallitessa, kuin hautajaisissa. Musiikkialan ihmisiä oli paikalla, koska tilaisuudessa jaettiin myös Wihurin säätiön Sibelius-palkinto. Se meni tanskalaiselle säveltäjälle.
---
Novellin kirjoittaminen on näköjään oikein työtä! Sain tänä aamuna lähetettyä ennakkotehtävän Riikan novellikurssille kuun lopussa. Tekstistä tuli tasan kaksisivuinen, joka oli määritelty maksimipituudeksi. Värkkäsin tekstiä viikonlopun ajan ja eilen se alkoi jo olla viimeistelyä vaille valmis. Luetutin sen alkuvaiheessa R:llä ja pohdin hänen kanssaan, mihin suuntaan sitä voisi kehittää.

Lopussa harjoituksen tekeminen alkoi olla nautittavaa. Tuntui, että ymmärrän jotakin kaunokirjallisuuden tekemisestä. Kirjoitin tarkkaa kuvausta aamiaisrutiineista, jossa tapahtuu jonkinlainen käänne. Hain netistä määritelmän dramaturgisesta käänteestä ja yritin sitten toteuttaa sitä harjoituksessa. Teletopelius-nettisivuilla käänne määritellään (lyriikkaa ajatellen) seuraavasti: "Taitekohta, kulminaatio, se juonen paikka missä tapahtuminen tai ihmisen mielentila saa ratkaisevasti uuden suunnan. Novellissa ja näytelmässä on usein vain yksi ratkaiseva käänne eli peripetia."

Olen osallistunut Riikka Ala-Harjan novellikursseille kesästä 2003 alkaen. Tässä välissä Riikka ehti jo muuttaa Ranskaan ja hankkia lapsen, mutta kurssit sen kun jatkuvat. Ensimmäiset pidettiin Oriveden Opistolla, mutta näitä jatkokursseja on sitten ollut Helsingin keskustassa. Tällä kertaa ilmoittautuneita yksitoista, joista yli puolet miehiä. Riikka tulee Suomeen näköjään myös markkinointimielessä, sillä hän esiintyy samana viikonloppuna kirjamessuilla puhuen lasten kuvakirjoista.