3.8.09

Versioita ja parempia versioita

Se on hauska juttu, että kun tekee biisejä ja levyttää ne oikein hienossa studiossa, niin ne harjoitusversiot saattavat kuitenkin kuulostaa paremmilta. Lastenlauluja tuli aikanaan äänitettyä ensin kotistudiossa, jolloin jälki oli tietysti sen mukainen, karhea ja epätasainen. Mutta kumma kyllä, tunnelma saattaa olla kiinnostavampi kuin puhtaaksi hiotuissa, oikein Finnvoxin studioilla tehdyissä levytysversioissa.

Mikko Mäski -levylle päätyi 15 lastenlaulua vuonna 1986. Kerroin jo aikaisemmin näistä biiseistä. Monista kappaleista on löytynyt parempia versioita kotinauhoilta. Ainakin Karhu ja muurahainen -biisin esitys kuulostaa tässä kotistudion versiossa vetävämmältä kuin levyllä. Vertailun vuoksi tässä vielä saman biisin levytetty versio, Karhu ja muurahainen . Ehkä levytetyssä versiossa mättää lähinnä harmonikan onneton soundi, se on kai miksattu liian taakse. Olisi pitänyt olla ammattitaitoinen tuottaja.

Levylle biisejä valittaessa joutuu myös tekemään valintoja ja jättämään jotain ulkopuolelle. Mikko Mäski -levyltä jäi esimerkiksi pois Vattumadon talo -biisi, joka olohuoneeseen rakennetussa kopissa äänitettynä kuulostaa jälkikäteen tosi mainiolta. Toinen hyvä kappale, joka jäi pois levytyksestä, on Susi ja suolapähkinät. Näissä molemmissa soitinvalikoima on tosi ohut, vain akustinen kitara ja basso. No, olohuoneen koppiin ei mahtunut muita soittajia.

Kappale Miksi olet leppäkerttu jäi myös ikävästi pois levyltä, vaikka siinä on selvästi potentiaalia. Harmonikan käyttö tällaisissa ralleissa oli selvästi onnistunut ratkaisu. Aika kivalta kuulostavat myös tuutulaulu Nuku lapsi hiljaa sekä toinen samanmoinen Pitkät on illat

Kokonaan oma lukunsa ovat sitten ne biisit, jotka äänitin Finnvoxin studiolla pari vuotta aiemmin, ilman muita soittajia kuin basisti. Nyt kuunneltuina niissä on vähän turha ohut soundi kun ei se oma kitarointikaan oikein vakuuta. Mutta kuuntelukelpoisia niistä silti ovat ainakin kappaleet Varsa ja minä sekä Haitula


-----
Tiedot mainituista omista kappaleista:
Karhu ja muurahainen, suom. sanat Panu Pekkanen
Vattumadon talo, san. Marjatta Kurenniemi
Susi ja suolapähkinät, san. Tuulia Almila
Miksi olet leppäkerttu, san. Marjatta Kurenniemi
Pitkät on illat, san. Kirsi Kunnas
Varsa ja minä, sa. Aale Tynni
Haitula, san. Kirsi Kunnas